Winkelen in Duitsland

Onderzoek heeft uitgewezen dat Nederlanders die wonen in de grensregio met Duitsland steeds vaker gaan winkelen in Duitsland. In het onderzoek worden de volgende oorzaken genoemd:

Allereerst zijn de prijzen voor een aantal producten in Duitsland veel goedkoper. De producten die veel goedkoper zijn in Duitsland zijn onder andere benzine, verzorgingsproducten, eten en drinken in restaurants, autobanden en auto-accessoires. Verder is de prijs voor sterke drank en sigaretten in Duitsland aanzienlijk lager. Ook is het BTW tarief lager dan in Nederland.

Ten tweede is de kwaliteit van de producten over het algemeen beter. Duitsers kiezen de producten voornamelijk op de kwaliteit terwijl Nederlanders meestal de keuze voor een product veelal door de prijs laten bepalen. Het aanbod en diversiteit van de producten is in Duitsland groter. In de supermarkten zijn bijvoorbeeld veel meer biologische producten verkrijgbaar dan in Nederland. Een supermarkt die hierin erg opvalt is Kaufland supermarkt waar voor elk product ook een biologische equivalent beschikbaar is.

Veel mensen geven ook de hoge persoonlijke service en de dienstverlening aan als argument om in Duitsland te winkelen.

De beste gelegenheid om in Duitsland te gaan winkelen is tijdens een koopzondag. In Duitsland is het aantal koopzondagen dat een stad mag organiseren gereguleerd door de overheid. In Duitsland mag een stad in de deelstaten NordRheinWestfalen en NiederSacksen 4 keer per een koopzondag organiseren. Erkunnen uitzondering zijn, zoals in Kevelaer dat vanwege haar bedevaartstatus iedere zondag haar winkels opent. Ook de status van kuuroord geeft toestemming tot een verruiming van de openingstijden. Zo zijn de meeste winkels in het kuuroord Bad Bentheim ook iedere zondag open. De openingstijden zijn van 13:00 tot 18:00 uur.

Websites
Er zijn nu tal van websites waar je veel informatie kunt vinden op het gebied van winkelen in Duitsland. Enkele zijn goedkoper Duitsland en winkelen in Duitsland. Winkelen in Duitsland geeft per plaats de data van de koopzondagen en geeft heeft een aantal speciale winkels geselecteerd. De website Goedkoop Duitsland biedt wat meer inhoudelijke informatie en bespreekt ook leuke dagtochten die je in Duitsland kunt ondernemen.

De koopzondagen in Duitsland hebben iets speciaals want het wordt in  de regel gekoppeld aan een speciale gebeurtenis waarbij veel activiteiten worden georganiseerd. Je kunt hierbij denken aan een Lentefeest of oogstfeest. In ieder geval weet men in Duitsland er altijd weer iets leuks van te maken. Hierdoor is het winkelen in Duitsland op een koopzondag vaak een grote happening. De data van de koopzondagen zijn gespreid zodat er zeker elk weekend wel ergens in Duitsland een koopzondag is. Daarnaast dient ook genoemd te worden het midnight shopping. Dit zijn verruimde koopavonden, in sommige plaatsen wordt dit dan verruimd tot 00:00 uur.