Fietsvakantie in Münsterland en Niederrhein

Nederlanders houden van fietsen. Nergens ter wereld wordt er zoveel gefietst als in Nederland. Als de winter voorbij is dan stappen veel Nederlanders weer op de fiets om mooie toertochten te maken. We doen dat soms zo massaal dat de fietsers elkaar onderling gaan hinderen. Anders is het in het buitenland, daar is het nog heerlijk rustig en kun je met de fiets genieten van de omgeving en de natuur.

Dat er in het buitenland ook prima streken zijn waar je uitstekend kunt fietsen ontdekken steeds meer Nederlanders. Neem bijvoorbeeld Duitsland; onze oosterburen timmeren steeds meer aan de weg als een fietsland bij uitstek. De laatste decennia heeft men in Duitsland dan ook flink geïnvesteerd om het fietsen te promoten. Sommige regio’s in Duitsland zijn ideaal voor een fietsvakantie. Neem bijvoorbeeld het Münsterland en de Niederrhein. Deze regio’s liggen pal langs de Nederlandse grens en zijn dus gemakkelijk en snel te bereiken. Het Münsterland ligt op de hoogte van Winterswijk – Arnhem en is een typisch coulissenlandschap dat nog het meest lijkt op Twente en de Achterhoek. Het landschap is echter veel ruimer. Het Münsterland is – zoals de naam al aangeeft – het omliggende gebied van de Stad Münster. Deze stad behoort met haar historische stadskern tot een van de mooiste steden van Duitsland.

Münsterland beschikt over een aantal bijzonder fraaie fietsroutes. Een van de mooiste is het 100 schlösserroute. Deze fietsroute voert je langs oude burchten en romantische kastelen. De Niederrhein ligt ingeklemd ten westen van de Rijn en de grenslijn Nijmegen – Venlo. De grootste plaats in het gebied is de stad Kleve. Een mooie fietsroute om het gebied te verkennen is de Via Romana. Deze route ligt tussen de steden Nijmegen en Xanten. De basis van de Via Romana is de Limesroute van de Romeinen en verbond destijds de Romeinse nederzettingen en met elkaar. De route bleef ook in de Middeleeuwen belangrijk en was de belangrijkste verbinding tussen Keulen en Nederland. Kortom: fietsen in Münsterland of de Niederrhein is zeker een aanrader.